diumenge, 25 de setembre del 2016

LES MOIRES

Les Moires (Μοῖραι), en la mitologia grega, van ser divinitats filles de Nix, la Nit. Eren les personificacions del destí. Els seus equivalents en la mitologia romana eren les Parques, les Laimes en la mitologia bàltica i en la nòrdica les Nornes.
Són les encarregades de decidir el destí de les persones. Al principi, les Moires eren considerades com a divinitats indeterminades i abstractes, i fins hi tot en les èpoques més antigues com a una sola deessa. A la Ilíada d’Homer es parlava generalment d’una sola Moira, que filava el fil de la vida dels homes en el moment del seu naixement.
A l´ Odissea, en canvi, es parla de les Moires com a filadores o Klôthes (Κλῶθές), no com a una de sola sinó com a vàries. Per exemple, a Delfos només es feia culte a dues: la Moira del naixement i la de la mort.
Quan finalment es va definir el nombre de Moires en tres, en algunes zones eren considerades tres germanes, tres velles filadores anomenades  Cloto, Làquesis i Àtropos. En altres representacions també eren tres dones, però aquestes d’edats diferents. Cloto, vista com una noia jove, era l’encarregada de filar el fil de la vida amb un fus. Làquesis, representada com una mestressa, era l'encarregada de decidir la durada de la vida de l'individu mesurant  amb el seu bastó la longitud del fil de la vida. I per últim Àtropos, una dona gran, era qui tallava el fil de la vida i escollia la forma de morir de les persones.
A la tradició grega, s'apareixien a l'infant al cap de tres dies que hagués nascut, per fixar el seu destí. Són inflexibles amb el que es teixeix de cada persona, ja que encarnen una llei que ni els mateixos déus poden desobeir sense posar en perill l'ordre de l'univers. Ni tan sols  Zeus pot burlar el destí que filen les Moires.
Les Moires es caracteritzen per anar vestides amb túniques blanques, tenir expressions melancòliques  i sembrar gran temor entre la població, encara que podien arribar a ser adorades com altres deesses. Per exemple  les núvies atenenques els hi feien ofrenes de flocs del seu cabell.
Els seus atributs són: Cloto, portant un fus, Làquesis portant un bastó, una ploma o un globus terraqui i Àtropos portant unes tisores d’or o una balança.

Marta Romera 2n D

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada