diumenge, 23 d’octubre del 2016

PERSEU

Dànae a la torre
Acrisirei d'Argos, volia saber el seu futur i va fer-li una consulta a l'oracle. L'oracle deia que la seva filla donaria a llum a un nen i aquest seria el responsable de la seva mort.

Per evitar-ho Acrisi va tancar a la seva filla en una torre molt alta i així, cap home podria veure-la ni apropar-se a ella. I així va ser cap home es va acostar a Dánae, però Zeus es va enamorar d'ella i ell si que podia veure-la i estar amb ella. 



Zeus en forma de pluja d'or

Per poder estar amb ella es va convertir en pluja d'or que va traspassar el sostre i un cop dins va engendrar un dels herois més famosos:Perseu.





Al cap d'un temps, el rei va saber que la seva filla havia donat a llum a un nen. No va creure que el seu pare fos Zeus i la va tancar a ella i al nadó en un cofre i els va llançar al mar. El cofre, però, va arribar a l'illa de Sérifos, on un pescador, Dictis, els va salvar.

El rei de l'illa, Polidectes, es va enamorar de Dànae, però ella no el corresponia i posava com excusa que havia de criar al seu fill petit. Quan el nen va créixer, per desfer-se d'ell, Polidectes va encomanar-li una tasca molt difícil; que consistia en portar-li el cap tallat d'una de les gorgones, Medusa. Perseu doncs, va marxar guiat per Hermes Atena . 

Perseu tallant el cap a Medusa
Hi havia tres gorgones, tenien urpes de lleó, ullals de senglar, ales d'or i el cos protegit per escates de drac; Medusa era l'única mortal de les tres gorgones. Era una noia molt bella, fins que Posidó la va violar en el temple d'Atena, i la deesa, molt enfadada, va transformar el seu bonic cabell en serps, i convertia en pedra qualsevol que la mirés. 
Per poder vèncer a Medusa, Hermes va deixar a Perseu les seves sandàlies alades, una espasa molt esmolada i el casc d'Hades, que el feia invisible quan el portava. A més, Atena va donar-li el seu escut brillant. 
Perseu amb el cap de Medusa
Va arribar fins on estaven les gorgones i es va protegir amb l'escut d'Atena per evitar mirar a Medusa. L'escut, a més, com era tant brillant va funcionar de mirall, Medusa es va veure reflectida en ell i es va convertir en pedra. Perseu va tallar-li el cap sense mirar-la ja que encara morta mantenia el seu poder. De la sang de Medusa va sortir un cavall blanc amb ales anomenat Pegàs.

Medusa a l'escut d'Atena
Va empendre el viatge de tornada, i en passar per Etiòpia, Perseu va trobar una noia molt bonica que estava encadenada a una roca al costat del mar. La noia era Andròmeda, filla del rei Cefeu i la reina Cassiopea, havia de pagar amb la seva vida la sopèrbia de la seva mare, que afirmava ser la més bonica de totes les nereides. Les deeses marines es van ofendre molt i, com a càstig, van enviar un drac marí. El monstre només desapereixeria quan li oferissin la filla de Cassiopea com a sacrifici. Els etíops es van veure obligats a encadenar a Andròmeda perquè el drac marí la devorés. Perseu se la va trobar i va quedar enamorat al veure a la noia, va prometre al rei Cefeu que mataria al monstre si ella li donava la seva mà. El rei va acceptar, i Perseu sobre el seu cavall alat, Pegàs, va lliberar a Andròmeda. Però la noia ja estava promesa amb el seu tiet, que no estava disposat a renunciar a ella. Perseu doncs, per lliberar-se d'ell, va recòrrer al cap de Medusa.
Perseu va tornar a Sérifos amb Andròmeda, on va tornar a Hermes les seves armes i va entregar a Atena el cap de Medusa, que el va col·locar al mig del seu escut. A partir d'aleshores, qualseol enemic d'Atena quedava petrificat quan veia l'escut de la deesa.

Constel·lacions
Un dia Perseu anà a uns Jocs que se celebraven a Argos per provar la seva habilitat en el llançament del disc. Acrisi, encara el rei, presidia els Jocs sense saber que un dels participants era el seu nét. En llançar el disc, Perseu va relliscar i el disc es va desviar cap a la tribuna amb tan mala sort que encertà el cap d'Acrisi i el matà instantàniament. Finalment l'oracle s'havia acomplert. Perseu succeí el seu avi en el regne d'Argos, on visqué feliç al costat d'Andròmeda. Quan moriren tots dos, els déus els convertiren en sengles constel·lacions. Els déus els van col·locar al cel prop de Cefeu i de Cassiopeia perquè tots sabessin i recordessin la valentia de Perseu.


Arbre genealògic:



1 comentari: