dimecres, 9 de novembre del 2016

Etimologia curiosa

Si busquem en la etimologia de les nostres paraules, trobem que el grec n’és l'origen de la evolució que han fet fins arribar als nostres dies. A continuació, podeu llegir uns exemples que m'han semblat curiosos.

Gimnàs: Prové de la paraula grega γυμνός que significa estar nu, sense vestir. El seu significat actual s’explica perquè a l’antiga Grècia educaven als joves en el το γυμνάσιον, que era l’escola de gimnàs. En aquests centres els joves aprenien educació física i solien estar sense roba.
Pels grecs, l’educació física era igual d’important que la cognitiva.

Amfitrió: Aquesta paraula deriva del nom d’un home, protagonista d’un mite. Aquest mite ens explica com Amfitrió (Αμφιτρύων), fill de Alceo (rei de Tirint i nét de Perseu) tenia una esposa anomenada Alcmena. Aquesta era molt bonica, tant que Zeus la desitjava i va prometre que seria la última mortal amb què estaria. Un dia Amfitrió se’n va anar a la guerra i Zeus va aprofitar l’oportunitat per agafar la forma d’Amfitrió perquè així ella no se n´adonés i poder tenir relacions sexuals, d’on va néixer Hèrcules. Quan més tard el vertader Amfitrió va tornar van descobrir l’intrús.
Avui dia entenem com amfitrió a una persona que rep convidats a la seva llar, igual que va fer Amfitrió amb Zeus.

Hermafrodita: Hermafrodit (Ἑρμαφρόδιτος) era fill d´Hermes i Afrodita. Quan Hermafrodit va créixer fins arribar a ser un jove formós, va decidir anar-se’n a recórrer les terres gregues. Un dia molt calorós, Hermafrodit va veure un llac i va decidir banyar-s’hi nu. Salmacis era l’esperit d’aquell llac i quan va observar el cos d’Hermafrodit va sentir una gran atracció cap a ell. El va intentar seduir per ell s’hi va negar. Salmacis, lluny de rendir-se, el va abraçar fortament i el va arrossegar fins al fons del llac i mentre estaven forcejant l’esperit del llac va demanar als deus que unissin els seus cossos. Els deus fen cas a la seva súplica, van fusionar els dos cossos en un de sol, de doble sexe. De cintura cap a dalt de dóna i de cintura cap abaix d’home.
Així doncs, actualment Hermafrodita té el significat d’un ésser viu amb els dos sexes.


Melancolia: Melancolia procedeix del terme grec  μελαγχολία, format per μέλας (negre) i χολή (bilis). Antigament es creia que la tristesa extrema era provocada per una malaltia de fetge que feia que aquest produís bilis de color negre. Així ho deia Aristòtil, entre molts d’altres.

Mireia Argelés Ruiz
6è D

4 comentaris:

  1. L'actual significat d'amfitrió prové d'una comèdia del dramaturg francès Molière, el qual a la vegada es va inspirar en una altra d´homònima del comediògraf llatí Plaute (segle III aC). En l'escena final de l'obra de Molière es representa un banquet, on Sòsia, l'esclau d'Amfitrió, no sap si està parlant amb el seu vertader amo o amb Zeus, que havia adoptat el seu aspecte. I, quan és convidat a la taula, s'esvaeix la seva preocupació i li diu: Le véritable Amphitryón est l'Amphitryon où l'on din ("El vertader Amfitrió és qui convida a sopar"). La frase fou rebuda amb simpatia pel públic, i aviat Amfitrió s'incorporà a la llengua francesa amb el significat de "qui convida a sopar".

    ResponElimina
  2. Em sembla molt curiós com paraules provinents del llatí, s'han convertit després de molts canvis en paraules que fem servir habitualment en el nostre parlar.

    ResponElimina
  3. Em sembla molt curiós i interessant com paraules provinents del llatí, s'han convertit després de molts canvis en paraules que fem servir habitualment en el nostre parlar.

    ResponElimina
  4. Maria, aquestes paraules no provenen del llatí, sinó del grec clàssic...

    ResponElimina