dijous, 8 de desembre del 2016

L'origen de l'alfabet grec

Resultat d'imatges de alfabeto griego
Alfabet grec
L'alfabet grec és un conjunt de vint-i-quatre lletres que s'ha fet servir per escriure la llegua grega des dels segles VIII aC. És el primer alfabet complet, és a dir, té un sistema d'escriputura amb caràcters diferents per a cada vocal i cada consonant. Actualment s'utilitza per a escriure grec modern i, a més, per a designar unitats de diversos tipus (matemàtiques, física, astronomia...). És l'avantpassat de l'alfabet llatí, ciríl·lic, entre d'altres.


Alfabet fenici
L'alfabet grec és un descendent directe de l'alfabet fenici, sense cap relació amb altres sistemes d'escriptura que s'havien fet servir abans per a inscripcions en grec, com l'escriptura lineal B.
En aquest alfabet es va usar un principi consonàntic, és a dir, escriure les paraules només senyalitzant sons consonants, deixant les vocals a la comprensió del lector. 
El text s'escrivia de dreta a esquerra. Les lletres de l'alfabet fenici tenen les formes dels objectes, animals, o llocs que estaven habituats a veure, la A significa "bou" i si s'inverteix te la forma del cap d'aquest.

   
Evolució del fenici al grec

El sistema d'escriptura fenici va esdevenir un dels més utilitzats: es va estendre pels comerciants fenicis a través del Mar Mediterrani, un d'ells va ser el poble grec que al mantenir relacions comercials va adquirir el seu alfabet, adaptant-lo als seus sons vocàlics que tenien.
Els fenicis van estendre els seu alfabet que es va desenvolupar i assimilar en diverses cultures. Aquesta innovació facilitava la lectura i la seva interpretació, evitant possibles errors. Van aplicar el sistema d'escriptura a tots els camps de l'activitat humana, obrint així, el camí a la literatura, la ciència, les arts i altres activitats. 

En quan a la manera d'escriure, en un principi els grecs només utilitzaven les majúscules (la minúscula no s'introduiex fins el segle XV); tampoc existien els signes de puntuació, com ara la coma, el punt, dos punts, interrogacions o inclús la separació de paraules. La direcció del text podia anar de diverses maneres: de dreta a esquerra, d'esquerra a dreta o també en "zig-zag", bustrofedón, anomenada així degut al moviment del bou quan llauraven. Cada regió de Grècia antiga va desenvolupar la seva propia variant.  

Grec antic


3 comentaris:

  1. Al seu torn, l´alfabet fenici deriva de l´anomenat alfabet protosinaític, que coneixem a través d´inscripcions trobades a la península del Sinaí (Aràbia Saudí) al voltant del 1500 aC. Aquest alfabet posava per escrit la llengua dels canaeus. Com que eren comerciats, ben segur que van tenir contacte amb els egipcis i d´altres pobles que disposaven de diferents sistemes d´escriptura.

    ResponElimina