dijous, 5 de gener del 2017

El mite d'Atalanta

Atalanta era la filla d'un rei anomenat Iasos, pero aquest volia tenir hereus masculins, i no desitjava tenir una nena, així que quan Atalanta va neixer l'abandonà al mig d'un bosc situat al mont Parteni, on va ser criada per una óssa fins que uns caçadors la trobaren i s'encarregaren d'educar-la.
Ella també va participar en els jocs fúnebres organitzats en nom de Pèlias on va obtenir el premi de la cursa després de vèncer Peleu, pare d'Aquil·les, heroi del cicle troià.
Al sentir sobre les seves proeses, els seus pares van decidir acceptar-la de nou, però la volien obligar a casar-se. Per fidelitat a Àrtemis, la seva patrona, ella volia mantenir-se verge, però, assetjada pels pretendents, va decidir que es casaria amb aquell que la pogués vèncer en una cursa, i qui no ho aconseguís seria executat.
Atalanta era molt àgil i corria molt ràpida. Es diu que començava la cursa donant un lleuger avantatge al contrincant. Vencia sempre, fins que un dels pretendents, Hipòmenes, implorà l'ajuda d'Afrodita. La deessa li donà tres pomes d'or procedents del Jardí de les Hespèrides, i així quan la noia se li avançava, només n'havia de llançar una fora de pista i, mentre ella s'entretenia a collir-la, ell podia agafar avantatge. Ho va fer tres vegades, i així va arribar el primer a la meta. Van ser una parella feliç, que passava els seus dies caçant en el bosc. Atalanta va donar a llum un fill, Partenopeu, que va participar en la primera expedició dels set Cabdills contra Tebes. Pero un dia van cometre la imprudencia de mantenir relacions en un recinte sagrat que pertenyia a Cibele. la qual, per castigar aquella profanació, els transformà en lleons.

 A més de transformar-los en lleons, els va condemnar a estirar el seu carro com figura a la famosa estàtua d'aquesta deessa a Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada