divendres, 24 de febrer del 2017

La mitologia en la literatura juvenil

   En el nostre dia dia, no veiem moltes referències a les mitologies antigues, siguin la grega, la romana o la nòrdica (entre d'altres), o això és el que pensem. Un dels casos en què més ho veiem és en la literatura actual. Simplement és necessari buscar una mica, i amb facilitat és possible trobar un llibre que contingui un d'aquests temes i que sigui interessant.
   Si parlem de mitologia, s'ha de parlar de Rick Riordan, un autor americà que amb les seves novel·les ha introduït a molts joves a la mitologia. Ell és conegut principalment per la seva sèrie de llibres sobre la mitologia grega Percy Jackson i els déus de l'Olimp, però també n'ha escrit sobre la mitologia romana Els Herois de l'Olimp, la mitologia egípcia Les Cròniques dels Kane i la més recent sobre la mitologia nòrdica Magnus Chase i els Déus d'Asgard.


Què passaria si un dia descobrissis que, en realitat, ets fill d'un déu grec i has de complir una missió secreta? Doncs això és el que li passa a Percy Jackson, que a partir d'aquell moment es disposa a viure les aventures més emocionants de la seva vida.
En Percy té dislèxia i dificultats per concentrar-se, o això és el que afirma la versió oficial, i ja l'han expulsat de sis escoles. Objecte de burles per inventar-se unes històries fantàstiques que ni ell mateix s'acaba d'empassar, un bon dia els déus de l'Olimp li revelen la veritat: en Percy és ni més ni menys que un semidéu, és a dir, el fill d'un déu i una mortal. I com a tal, haurà de descobrir qui ha robat el llampec de Zeus i així evitar que esclati una guerra entre els déus. Per complir aquesta missió comptarà amb l'ajuda dels seus amics: en Grover, un jove sàtir, i l'Annabeth, filla d'Atena.





Des de la mort de la seva mare, en Carter i la Sadie gairebé no s'han vist. La Sadie ha viscut a Londres amb els avis, mentre que el seu germà ha viatjat arreu del món amb el seu pare, el brillant egiptòleg Julius Kane. Una nit, el Dr. Kane reuneix els dos germans per a un "experiment" al British Museum on espera poder arreglar les coses amb la seva família. Però en comptes d'això, el que fa és alliberar el déu egipci Seth, que el fa desaparèixer i obliga els nois a fugir. Ben aviat, la Sadie i en Carter descobreixen que els déus egipcis estan despertant, i que el més cruel de tots, Seth, va darrere els Kane. Per aturar-lo, els germans emprenen un viatge per tot el planeta, una recerca que els acostarà a la veritat sobre la seva família i els vincles que tenen amb un orde secret que ha existit des del temps dels faraons.




Com es castiga un déu immortal? Fent-lo humà.
Apol·lo ha fet enfadar el seu pare, Zeus, per darrer cop. Com a càstig se'l desterra de l'Olimp i aterra a Nova York com un adolescent normal i corrent. Sense els seus poders divins, el déu de quatre mil anys, haurà d'aprendre a sobreviure en el món modern, mentre prova de recuperar el favor de Zeus. Apol·lo té molts enemics, déus, monstres i mortals que voldrien eliminar-lo per sempre més. Per sort, pot comptar amb l'ajuda del seu amic Percy Jackson i tots els herois del Campament Mestís, oi?




El Magnus Chase sempre ha estat un nen solitari i problemàtic. Des que va morir la seva mare, ha estat vagant pels carrers de Boston, sobrevivint gràcies al seu enginy. Un dia, mentre passeja amb el seu tiet, aquest li confia un increïble secret: el pare del Magnus va ser un déu nòrdic. Per primera vegada en molts segles, els set mons dels mites víkings s'estan apropant entre ells: això significa que s'apropa el Ragnarok, la fi del món de la mitologia nòrdica. I només el Magnus pot evitar-ho: ha de trobar una arma mística que porta milers d'anys perduda.




Tanmateix, no és l'únic autor que l'utilitza, ni de bon tros, ja que hi han molts més llibres en què la mitologia és un dels temes centrals de l'obra, o si més no, els personatges tenen les característiques dels protagonistes dels mites. La majoria d'ells no se centren en un dels déus, sinó en un mortal que té o tindrà una relació amb ells, i com aquesta s'anirà desenvolupant.



Kate siempre había vivido sola con su madre, y esta se estaba muriendo. ¿Su último deseo? Regresar al lugar donde había pasado su infancia. Así que Kate iba a empezar el curso en un instituto nuevo, sin amigos, sin familia y con el temor a que su madre muriera antes de que acabara el otoño. Entonces conoció a Henry.
Misterioso, atormentado. Y fascinante. Aseguraba ser Hades, el dios del Inframundo y, si Kate aceptaba el trato que le ofrecía, mantendría a su madre con vida mientras ella intentaba superar siete pruebas. Kate pensó que estaba loco… hasta que lo vio resucitar a una chica. De pronto, salvar a su madre le pareció posible. Y si superaba las pruebas, se convertiría en la esposa de Henry. En una diosa inmortal...

1 comentari:

  1. Interessant entrada, Aida! Has llegit algún d´aquests llibres? Ens en recomanes cap per aquestes vacances d´estiu?

    ResponElimina