dimarts, 4 d’abril del 2017

L'oracle de Delfos

L'activitat principal de l'oracle de Delfos era endevinar el futur i donar consells. L'oracle responia qüestions de moral individual i de religió. S'ocupava de la purificació dels homicides assenyalant-los què havien de fer per alliberar el seu esperit dels remordiments. 

L'oracle de Delfos pertany a Apol·lo, encara que abans pertanyia a la Pitó, una serp enorme que tenia una gruta oracular molt antiga que Gea tenia a la ciutat de Pito.
Es diu que Pitó hi profetitzava des d'una roca. El déu la va matar i la va enterrar allà i va apoderar-se de l'oracle, alhora que hi instaurava els Jocs Pítics en honor de la serp.
Apol·lo i Pitó. J. M. W. Turner.

 El santuari està situat de cara al mar en el vessant sud del mont Parnàs, on els antics imaginaven l'estatge de les Muses. Es creia que Delfos era el centre del món tal com indicava una pedra en forma d'ou, anomenat ómphalos, el llombrígol de la Terra. La llegenda explica que, per calcular el centre del món, Zeus va deixar anar una àguila des de cada un dels dos extrems de la Terra, i es van creuar justament damunt l'ómphalos.

Per poder entrar al temple, abans de poder passar, el client s'havia de purificar amb aigua sagrada i deixar a l'altar exterior una quantitat de diners; tot seguit, dins la cella, havia de sacrificar ovelles o cabres. Aleshores el consultant podia passar a l'adyton, on la Pítia o Pitonissa ja estava en èxtasi, oculta segurament darrera una cortina i asseguda en un trípode. Un sacerdot, el prophétes, trasmetia la pregunta del client a la Pítia, que contestava amb crits i paraules incomprensibles. El prophétes els interpretava i donava una resposta en vers i amb una forma més o menys enigmàtica, sense que la hi pogués explicar cap sacerdot de Delfos.

Però sobretot l'oracle va tenir una gran transcendència política. Diverses circumstàncies expliquen que les seves prediccions fossin sovint encertades: unes vegades perquè la informació de què disposaven els sacerdots permetia donar prediccions segures, altres cops perquè el prestigi de l'oracle era tan gran que el seu dictamen tenia una influència decisiva en el desenvolupament dels fets, o altres perquè l'ambigüitat de la resposta deixava camí obert a més d'una interpretació.
Rei Egeu consulta a la Pítia asseguda en el trípode.


Restes del santuari i oracle de Delfos.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada