dijous, 23 de novembre del 2017

Diana



Resultat d'imatges de dea diana antiga roma


Diana ("del dia" o "divina" en llatí), s'identifica completament amb la deessa de la mitologia grega Àrtemis. Era filla del déu Zeus i de Leto i germana bessona del déu Apol·lo.


Els romans la representaven amb vestimenta grega, acompanyada d'un arc, unes màgiques sagetes i un cérvol, de vegades amb una mitja lluna fent-li de corona per a indicar el seu caràcter diví. Un altre dels seus símbols és el roure. 

A Diana se li atribuïa el poder per a comunicar-se amb els animals, i tenia gran destresa com a caçadora. Habitava als boscos perquè li atreia la vida solitària i la castedat. Les dones embarassades s'encomanaven a ella demanant un part fàcil. Les rouredes era el seu espai sagrat. Més endavant va passar a ser una deessa de la lluna.


Estàtua en marbre de Diana, al palau de Versalles

Segons Georges Dumézil, Diana pertany al grup de divinitats celestials que transcendien dels assumptes terrestres, és a dir, s'abstenien d'interferir directament en la vida dels humans. Aquesta mena de déus no compartien el destí d'altres déus celestials de les religions indoeuropees, ell els anomena dei otiosi o déus sense propòsits pràctics,però semblaven tenir una mena d'influència sobre el món dels humans.



El caràcter celestial de Diana està reflectit en alguns dels seus atributs: se l'ha relacionat amb la llum, la inaccessibilitat, la virginitat, la seva preferència pels llocs aïllats dins els boscos. Diana és l'expressió del món celestial (diuum, la forma neutra de dia, significa cel o espai obert al cel), és l'expressió de la supremacia, la impassibilitat i la indiferència cap als humans i les seves circumstàncies personals. Al mateix temps la complexitat del seu caràcter s'expressa en altres aspectes contradictoris de la seva divinitat: És considerada com una divinitat activa pel que fa a la vigilància del seu sacerdot i pel que fa a la conservació del gènere humà a través de la protecció dels naixements.

Diana en un mosaic a Utica, segle II aC

'Flight of Aeneas from Troy', fresco painting by Girolamo Genga, 1507-1510, Pinacoteca Nazionale, Siena.jpg









2 comentaris:

  1. Algú em pot explicar un mite protagonitzat per Diana/Àrtemis?

    ResponElimina
  2. Diana intervé en la historia de la família dels Àtrides. Diana li diu a Agamèmnon que per aconseguir més poder té que matà a la seva filla més petita, Ifigenia, Agamèmnon està a punt de matar-la quan Diana la salva posant un cérvol en el lloc d'aquesta. Altres versions diuen que Agamèmnon l'acaba matant finalment.

    ResponElimina