dimarts, 21 de novembre del 2017

Els misteris d´Eleusis

El mite del rapte de Persèfone, filla de Demèter i Zeus, és un dels més bells i coneguts de la mitologia grega. Un dia Persèfone passejava tranquil·la, recollint flors, per un prat de Sicília. De sobte, la terra es va obrir sota els seus peus i se li va comparèixer el seu oncle Hades, qui la raptà i se l’endugué al seu regne subterrani. Aleshores Demèter, desesperada, va començar a buscar la seva filla per tot arreu, de nit i de dia. Al cap de deu dies, Hèlios, el déu Sol que tot ho veu, li va explicar el relat dels fets. En conèixer la veritat, Demèter va decidir abandonar l’Olimp i es va establir a Eleusis (al nord-oest d’Atenes), on claudicà de les seves funcions amb la naturalesa. Allà s´hi va dirigir al palau del rei d´Eleusis disfressada de vella. A l´entrada del palau, unes ancianes la van convidar a seure una estona. Estaven de broma i, per primer cop en molt de temps, Demèter va tornar a somriure. Al cap de poc temps va començar a treballar com a dida dels prínceps a palau. En senyal d´agraïment, va regalar a Triptòlem, príncep dels eleusins, la primera llavor de blat, i li va encomanar que difongués el seu cultiu per tota la terra a dalt d´un carro alat.



A Eleusis hi havia un santuari panhel·lènic centrat en el culte a Demèter i la seva filla Persèfone. Com a deessa de l´agricultura, Demèter era símbol del cicle de la vida, la mort i la renovació de la terra fèrtil que produeix la collita anual.  Els iniciats que acudien dos cops a l´any a aquest santuari se sotmetien a una sèrie de proves que els provocaven una autèntica commoció emocional: es tractava de reviure simbòlicament la idea de la mort i la resurrecció i, per tant, de la immortalitat. Aquests rituals van ser coneguts com els misteris d’Eleusis

Es començava amb una processó que recorria els 22 km. que separaven Eleusis d’Atenes portant els objectes sagrats de les divinitats. Després de ser acollits dins l’Eleusínion d’Atenes, al peu de l’Acròpolis, els qui volien iniciar-se corrien a purificar-se banyant-se al mar amb un porquet que tot seguit havien de sacrificar. Al cap d’uns dies una altra processó, amb els futurs iniciats, tornava els objectes sagrats a Eleusis. Però el ritus central de la iniciació continua sent avui dia un misteri, perquè els iniciats van complir amb el seu vot de no revelar-lo mai, sota pena de mort. Se sap que entraven en una gran sala del santuari, anomenada Telestèrion, on durant la cerimònia final veien la llum en una revelació sobre la qual només hi ha múltiples hipòtesis.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada