dijous, 23 de novembre del 2017

El mite d'Orió

Orió era un gegant fill de Posidó i de Gea, i era conegut per la seva bellesa i per la seva passió per la caça. Ell sovint visitava al seu amic Enopió fins que un dia que aquest havia sortit, Orió, ebri, va intentar posseir  Mèrope, l’esposa d’Enopió; però Enopió els va sorprendre i va decidir parar-li una trampa al seu amic. Li va proposar una aposta que es tractava de descobrir qui era capaç de beure més vi. Orió es va emborratxar tant que va quedar indefens i aprofitantl'ocasió, Enopió li va treure els ulls. Com que l’essència de la vida d’Orió era la caça, desesperat va demanar ajuda a Hefest, que li va donar un nen perquè se’l carregués sobre les seves espatlles i mirés de cara el Sol quan sortís. Així va recuperar la vista.  Llavors Orió va tornar a les seves antigues ocupacions i se’n va anar  a caçar amb la deessa Àrtemis. Com era d'esperar, de seguida, Orió va intentar posseir-la  però la deessa va rebutjar el seu amor i envià un escorpí que li picà el taló i el va matar. Àrtemis, penedida per haver castigat amb excessiva severitat Orió, va demanar a Zeus que concedís a Orió la immortalitat.

La constalació d'Orió
La constel·lació d’Orió és una de les més conegudes, ja que les seves estrelles són visibles des dels dos hemisferis. La constel·lació és visible durant l’hivern a l’hemisferi nord i durant l’estiu a l’hemisferi sud. Aquesta constel·lació es troba  junt amb les constel·lacions Ca Major i Ca Menor i està  “lluitant” contra la constel·lació de Taure. L’estrella més brillant de la constel·ació és Alfa Orionis.


 La constel·lació d’Orió es troba situada al damunt de la nebulosa d’Orió, que a simple vista és visible i té un color rogenc. Representa la immortalitat que li va proporcionar Zeus al caçador. 

2 comentaris:

  1. Benvinguda al blog, Gala! Ja tenia ganes de llegir una entrada teva. Algú dels seguidors ens pot recordar quin altre personatges va ser durament castigat per Àrtemis per haver-la contemplat despullada?

    ResponElimina
  2. Acteó ,un caçador, després d'anar a caçar amb els seus gossos, desafortunadament es trovà amb Àrtemis i aquesta enfadada el converteix en un cérvol, quan els gossos s'adonen compte es llançen sobre seu per menjar-se'l.

    ResponElimina