dimecres, 22 de novembre del 2017

Narcís

Títol: Narcís
Autor: Caravaggio (1571-1610)
Cronologia: 1594-1596
Estil: Barroc
Tècnica:Oli
Material: Llenç
Cromatisme: policromat
Dimensions: 110 × 92 cm
Localització actual: Galleria Nazionale d'Arte Antica (Roma)
Tema: Mitològic





En aquesta obra hi podem veure a Narcís, un personatge de la mitologia grega. 
Narcís es va enamorar de la seva pròpia imatge quan es va veure reflexat a l'aigua cristal·lina, i en aquesta mateixa s'hi va ofegar quan va intentar apropar-se al seu reflex i d'aquesta manera poder besar-lo .
Narcís d'adolescent era el desig de tots els joves, ja que era molt atractiu. Tot i així, ell refusava a tothom. Entre els seus pretendents hi havia la ninfa Eco, però ell no li feia cas. 
Eco desesperada fuig a un lloc solitari on només en queda d'ella la veu. Némesis que va veure això, va decidir que Narcís s'enamoraria d'ell mateix i s'inclinaria de tal manera que acabaria ofegat a l'aigua.
En aquesta pintura de Caravaggio podem veure el moment en el que Narcís s'està mirant en el reflexe.  Podem contemplar que és un lloc solitari i idílic, de dificil accés.
Tot i això, els déus de l'Olimp van immortalitzar la seva imatge convertint-lo en una preciosa flor: El narcís. 
Aquest mite tan clàssic encara podem dir que s'ha mantingut fins avui en dia, ja que les persones que s'estimen excessivament (fins a tal punt d'adorar-se) se'ls diu narcisistes.

Quan s'està acabant el poema, a la mort de Narcís, a la versió de Dalí apareix l'amor, Gala. A l'estrofa final té lloc la metamorfosi:
"Cuando esa cabeza se raje
cuando esa cabeza estalle
será la flor,
el nuevo Narciso,
Gala,
mi narciso."



2 comentaris:

  1. Sempre m'ha agradat aquest mite per la manera en què explica el fenòmen de l'Eco i el narcicisme, bona entrada!

    ResponElimina
  2. Rut, el poema que hi has posat, és de Dalí? El va escriure ell mateix? No el coneixia... Bona entrada, però hi falta el fragment de les Metamorfosis per a acompanyar la pintura.

    ResponElimina