dimecres, 15 de novembre del 2017

QUÈ MENJAVEN ELS ROMANS?

La gastronomia romana va avançar molt a partir el segle II a.c ja que es comencen a introduir molts nous aliments de diferents llocs al posar-se en contacte amb altres cultures. La seva alimentació bàsica, constava d’ aliments com ara llegums, cereals, llet, ous, hortalisses, és a dir, acostumaven a ser aliments que els hi proporcionava la terra.  Poc a poc, van començar a incloure la carn, marisc, les fruites, etc...
Un aliment bastant destacat era el vi tot i que la ciència per conservar-lo encara estava poc desenvolupada. S’acostumava a beure a casi cada àpat. Per una altra banda, també s’utilitzaven molt la mel, ja que aquesta reemplaçava el sucre, encara desconegut en aquella època.





Els romans tenien tres àpats bàsics: el ientaculum (l’esmorzar), el prandium (el dinar) i finalment la cena (el sopar).
  • Ientaculum consistia en un esmorzar lleuger que es prenia a primeres hores del matí. Consistia bàsicament en pa, formatge, mel, hortalisses, olives i vi.
  • Prandium era un àpat similar a l’esmorzar, ja que a diferència d’aquí i ara acostumava a ser-ne un de lleuger. Tenia lloc al mig dia i destacaven els menjars preparats ja siguessin freds o guisats.
  • Cena era l’àpat més important i es reunia tota la família i molts cops, els amics . Començava aproximadament a les quatre, més o menys quan el sol es ponia i solia durar fins a altes hores de la nit. Representava una ocasió de plaer, convivència i moment per conversar. Es distingia en tres parts:
  • Gustus: Era un aperitiu per obrir l’apetit on prenien ous, olives, enciam, peix, bolets…
  • Cena: Constava de diferents plats més complicats i amb salses. Normalment eren plats amb verdures, cereals, llegums, carn, peix… Els hi agradava molt els bolets cuits en mel i la carn de cérvol, xai, pollastre i més.
  • Secundae mesae: Es menjaven els postres. Habitualment menjaven fruita, fruits secs amb dolços i vi.



Un parell de menjars típics:



El garum: Salsa molt utilitzada per els romans en la seva època que encara es fa servir. Es una barreja de vinagre, vins dolços i mel. L’utilitzaven per condimentar i amanir qualsevol menjar i enriquir el seu sabor.






Puls o Pulmentum: Espècia de pasta composta essencialment de farina i aigua, molt semblant a les farinetes que fem ara.  






5 comentaris:

  1. Bon article, Carla! Els romans tenien una dieta molt equilibrada, però hi havia productes que no coneixien, com el sucre. Em podeu dir algun altre aliment desconegut pels romans??

    ResponElimina
    Respostes
    1. La mandarina que la van importar de Xina, alguns fruits cítrics i el llimoner que els van importar d'Orient.

      Elimina
  2. La mandarina que la van importar de Xina, alguns fruits cítrics i el llimoner que els van importar d'Orient.

    ResponElimina
  3. Als rumans feian caca mol gran no?

    ResponElimina
  4. Aquesta informació m'ha servit molt, m'ha quedat molt clar tot i està tot molt ben esplicat.

    GRÀCIES

    ResponElimina