dilluns, 20 de novembre del 2017

Quins jocs feien els nens i nenes a l´antiga Roma?

Fa apròximadament uns 2.000 anys als nens i nenes romanes també jugaven a jocs, com nosaltres .És increible pensar que nosaltres quan erem petits havíem jugat a un d´aquests jocs que ja existien a l´antiga Roma.
 Les nenes tenien molt poques joguines, i si en tenien  el material en que estaven construides era de fusta,articulada o de fang amb aquestes nines el que feien era vestir-las com avui dia encara es fa amb les Barbies. A més jugaven al joc de les cuinetes, qui no ha jugat a  l´escola?


Resultat d'imatges de nina articulada romaResultat d'imatges de daus romans

Els nois tot aquest tema de vestir noies i de jugar a les cuinetes no els hi agradava gaire, el que feien era construir espases de fusta i feien batalles entre ells.A més jugaven a jocs com fet i amagar,les bales,les tabes i la famosa baldufa.
Els nois romans que eren molt trapelles, feien bromas com enganxar monedes al terra, ja sabem quin es l´origen de les bromes...


També jugaven a un joc molt popular que s´anomenà la morra o l´equivalent en el nostre país els xinos, que consisteix en que dos treuen alhora un nombre determinat de dits i guanya el que hagi esbrinat la suma total.

Els nens agafaven un pal amb senyals i el guanyador de cada ronda anava avançant cap al centre del pal. El que primer arribés era el vencedor.

La gallina cega era un altre joc. Així com jocs semblants a les dames, tres en ratlla, els puzles, els daus, les bales o el tir de la corda. Però si a alguna cosa els encantava jugar era a més de les mascotes animals, a les que anomenaven delícia.

3 comentaris:

  1. Bon article, Martí! Molts dels nostres jocs provenen directament dels jocs que practicaven els nens i nenes de l´antiga Roma. Una de les seves joguines preferides era el turbo. Em podeu dir quina joguina és?

    ResponElimina