divendres, 27 d’abril del 2018

Els petons a l'antiga Roma

Les dones romanes tenien prohibit beure vi, així que per comprobar que no havien begut, aquestes havien d'exhalar el seu alè per sota el nas del seu marit. Però per estar més segurs aquests podien apropar els seus llavis al d'elles. D'aquesta manera, les dones estaven obligades a donar-li un petó al seu marit cada dia.
Els romans tenien tres tipus de petons:
  • Osculum, es feia entre amics a la galta.
  • Basium, es feia en els llavis,
  • Suavem, era el petó dels amants

EL PETÓ FORMAL

Els ciutadans romans d'un cert estatus social semblant, com podía ser polítics, professors o sacerdots es feien petons en la galta i en públic.
Aquest tipus de petó es coneixia com osculum, eren gestos de agraïment per tancar algún acord o contracte, o simplement, com a señal de respecte que es va establir com a ritual per a determinants actes socials, de la mateixa manera en la que avui dia s'acostuma a donar les mans alhora de fer un contracte. També era una forma correcta de salutació.
A les persones de certa rellevància se'ls estava permès besar la cara de l'emperador, altres aristòcrates de menys categoria social podien besar les seves mans i les persones de classe baixa estaven obligades a besar-li els peus en acte de submissió.


EL PETÓ SAGRAT

Fora d'aquest petó formal en temps de Roma estava prohibit fer-se petons en públic, tot i que si estava permès tirar petons en l'aire cap els seus estimats, líders polítics o objectes d'adoració com les estàtues dels déus.
La paraula adoració prové del llatí, indica que l'orador, que normalment portava el cap tapat, s'inclinava i besava els peus dels déus.
En l'antiguitat clàssica, aquest petó es va utilizar en general per adorar a les divinitats, un gest que va heretar el cristianisme. 

EL PETÓ ERÒTIC

Quan estaven sols també van conèixer un petó molt més apassionat, conegut com el savolium, reservat als amants o esposos.

EL PETÓ DE LA MORT

En l'antiga Roma era comú que els familiars més propers al difunt en el moment que aquest exhalava per última vegada, el familiar li donava un petó per rebre la seva ànima.



Finalment l'emperador Tiberi va prohibir el petó,alguns diuen que va ser amb l'objectiu de parar un epidèmia d'úlcera labial entre els romans.

2 comentaris:

  1. Un tema molt interessant, aquest dels petons. Així, els romans, en comptes de donar-se la mà, es feien petons?

    ResponElimina
  2. També es donaven les mans però ho feien més en un context funerari, per expressar la seva fraternitat.

    ResponElimina