dijous, 26 d’abril del 2018

La música actual i la mitologia grega

Sovint, els estudiants de clàssiques ens preguntem quin sentit té aprendre mitologia més enllà de pura diversió i tenim el dubte de com de viva segueix aquesta cultura. Doncs avui porto unes quantes cançons amb referències a la mitologia grega. Veureu que  els grups són molt diversos i els estils també.

Bastille:
aquest grup, en general, té moltes referències a la història. Però amb el tema que ens interessa en té dues molt bones. La primera Pompeii, cançó més que coneguda i que tots hem ballat; i la segona Icarus, que canta el mite de Icar i Dèdal. La lletra diu "Icarus is flying too close to the sun", és a dir, "Icar vola massa aprop del sol" (queda clar que el mite se'l saben).

Iron Maiden:
Seguint amb el mite d'Icar, el grup de heavy metal Iron Maiden també li va dedicar una cançó. Però en aquest cas el grup es va prendre una llicència per canviar una mica la història. Doncs bé, la versió explica que Dèdal veu al seu fill volar des del terra i que és ell qui li diu que voli fins al sol. L'obedient noi ho fa i just abans que les ales se li desfacin se n'adona que el seu pare l'ha enganyat.

Arcade Fire:
Aquest grup canadenc l'any 2013 va treure una cançó titulada It's Never Over, dedicada al mite d'Orfeu. El primer que diu el tema es: "Hey, Orpheus! I'm behind you, Don't turn around I can find you".

ABBA:
El mític grup ABBA, entre Waterloo i Dancing Queen, té també una cançó que fa referència a la mitologia clàssica. Aquesta és Cassandra  i diu "Pity Cassandra that no one believed you". La lletra lamenta no haver fet cas a Cassandra i explica que ara ja és massa tard.


Be doncs, aquestes son algunes de les cançons mes famoses que hi ha que parlen sobre mitologia grega. Queda clar que pels artistes es un recurs fàcil i freqüent...

2 comentaris:

  1. Bon article! Em podeu posar més exemples de referències mitològiques a la música?

    ResponElimina
  2. Lada Gaga- Venus: en el videoclip, Gaga escenifica El naixement de Venus, de Sandro Botticelli. També parla sobre un amor diví, més allà de la terra.
    Aphrodite, Lady Seashell Bikini
    Get with me
    Venus

    ResponElimina